Zelfde DNA zelfde kwaliteit
De Barendrechtse ontwikkelaar LXRE klopt graag aan bij de Zeeuwen van RoggebandBouw.Ontwikkelingsmanager Jeroen Luykx legt uit waarom. “Bij Roggeband heerst de cultuur van een familiebedrijf. Wat ik daarmee bedoel? Dat is denk op de eerste plaats een gevoel. Arco Wijkhuijs is opgegroeid bij Fraanje, ook een familiebedrijf. Maar dan veel groter. Fraanje is een ontwikkelende bouwer.
'Dat zijn bouwbedrijven die extra verantwoordelijkheid voelen omdat ze leveren aan de particuliere eindklant. Dan weet je dat alles moet kloppen. Kwaliteit bovenaan. In die cultuur is Arco groot geworden voor hij naar Roggeband ging. Dat bedrijf is wel wat kleiner dan Fraanje maar heeft ook die betrokken cultuur. Het voordeel van Roggeband is dan weer de schaalgrootte. Ze kunnen veel aan maar als opdrachtgever heb je niet te maken met vijf of zes contactpersonen. De projecten die wij met hun hebben gedaan stonden allemaal onder leiding van Michael Bazen en of Arco zelf. Korte lijnen, heel fijn. Ook voor de bewoners die met hun vragen direct terecht konden. Dat geeft veel minder kans op ruis.” Als ontwikkelaar is LXRE specialist in woningen, appartementen en recreatiewoningen, soms ook met gebiedsontwikkeling. Interessante projecten die Roggeband voor de Barendrechters heeft gebouwd zijn onder meer vijftien grondgebonden woningen in Ooltgensplaat, zowel vrijstaand, rijwoningen als twee onder een kap. Trots vertelt Luykx ook over het project ‘Dock 187’ in Middelharnis waar Roggeband 15 rijwoningen en 19 appartementen, voor haar rekening nam. ‘Roggeband is zo’n traditionele bouwer met oog voor kwaliteit. Traditioneel metselen en timmerwerkbijvoorbeeld. We vragen Jeroen wat dat nou is; kwaliteit? “Nou zoals gezegd zijn dat vaak de wat traditionelere bouwers met eigen vakmensen. Roggeband staat zeker met haar blik gericht naar de toekomst maar ze doen geen gekke dingen. De vraag is of we over tien jaar ook nog met schoon metselwerk kunnen bouwen. Duurzaamheid is het nieuwe toverwoord en je kunt er niet omheen dat de productie van stenen nogal wat CO2 en stikstof -uitstoot met zich meebrengt. Houtbouw is wat dat betreft kansrijk, de footprint is aanzienlijk lager en vergeet niet; op dit moment werken er in Nederland naar schatting zo’n 4400 metselaars en worden er 24 opgeleid. Dat gaat dus een keer scheef. Met houtbouw ben je dus minder afhankelijk.” We praten nog even door over de laatste ontwikkelingen in de bouw. Jeroen en de schrijver spreken elkaar immers een dag door de Tweede Kamerverkiezingen. Woningnood is een van de belangrijkste items. Hoe zou hij die aanpakken? “Ha, ik ben geen politicus. Maar wat je ziet is dat het erg lang duurt voor gemeentes akkoord geven. Te lang. Denk daarbij ook aan de nieuwe Omgevingswet die het mogelijk maakt om heel makkelijk bezwaar aan te tekenen. Daarom moet je als ontwikkelaar met iedereen aan tafel om akkoorden te sluiten.” Luykx klaagt niet. Er zijn volgens hem ook minder conventionele en vernieuwende oplossingen denkbaar. ‘Bouw flexwoningen voor een jaar of twintig dertig. En wel zo dat ze demontabel zijn. Die kun je na afloop van zo’n periode weer verplaatsen. Ideaal voor starters, migranten, studenten en zo meer.”
In het oog springende projecten die LXRE eerder al ontwikkelden zijn naast Dock 187 in Middelharnis, ook project De Dalwachters in Bergen op Zoom (58 appartementen), Herontwikkeling van recreatiewoningen naar permanent wonen in Hoge Mierde (Zwartven), Westerdijk Leimuiden (150 recreatie- en acht vrijstaande woningen), naast projecten in bijvoorbeeld Hardinxveld-Giessendam, Maasbommel en Breda. Meer weten? www.lxre.nl