Wat heeft de nieuwe regering in petto voor familiebedrijven?
Met het aantreden van Schoof 1 is het interessant om te kijken wat die in petto heeft voor familiebedrijven. Schoksgewijs zal er weinig gaan gebeuren. Schoof & Co gaan niet eigenhandig familiebedrijven oprichten noch ter ziele laten gaan. Alhoewel, agrarische familiebedrijven krijgen 20 miljard minder te verteren als ze willen stoppen. Serieus geld. Vaak zit de duivel in de details. Wat dat betreft lees je in de regeringsverklaring van deze ploeg wel een soort waardering voor het fenomeen familiebedrijf. Aan mooie woorden dus geen gebrek.
Bedrijfsopvolgingsregeling en continuïteit
Dan de feiten. Die zijn dat er nieuwe voorstellen worden opgenomen om de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de Doorschuifregeling (DSR) verder te versoberen. Hier gaan duizenden familiebedrijven mee in de min. Voorts ligt er een aangenomen amendement dat het mogelijk maakt voor kleine aandeelhouders van familiebedrijven om hun bedrijf over te dragen. Dit amendement is uitgesteld. Het voorleggen van de wet aan de Europese Commissie leidt naar verwachting tot grote vertraging. Er is geen sprake van staatssteun want een regeling zoals de BOR is overal in de EU van toepassing. Dit betekent concreet dat duizenden familiebedrijven in Nederland geen gebruik kunnen maken van de BOR en DSR, met desastreuze gevolgen voor de continuïteit van hun ondernemingen.
Verduurzaming en investeringen in technologie
Dan de verduurzaming. Het kabinet heeft in de Miljoenennota benadrukt dat verduurzaming hoog op de agenda staat. Familiebedrijven spelen een cruciale rol in deze transitie want van nature duurzame investeerders dankzij hun langetermijnvisie en focus op de volgende generaties. Daarom is het goed dat er middelen beschikbaar worden gesteld voor investeringen in groene technologieën en infrastructuur, maar dan zouden familiebedrijven ook optimaal toegang moeten krijgen tot deze subsidies en investeringsmogelijkheden. Technologie vraagt om industriepolitiek en om onderwijs. Wat dat betreft is het ronduit teleurstellend om te zien dat het nieuwe kabinet fors bezuinigt op onderwijs en onderzoek. Dit korte termijn denken helpt niemand. Als Nederland niet vol inzet op innovaties helpen we ondernemers en familiebedrijven niet. Juist het vergroten van budgetten voor excellent onderzoek met een meerjarig investeringsprogramma is bittere noodzaak. Anders missen we de boot.