Ook de laatste schakel in de chain moet goed zijn
We spreken hem telefonisch rond het middaguur. Pieter Jonkman hapt nog snel even een broodje weg tussen twee afspraken door. Hij heeft een volle dag. Als logistiek manager van Quookers distributiecentrum op Heijplaat in Rotterdam heeft hij zijn handen vol. Deze kokendwaterkraan is een hit.
500 mensen werken er bij de keukenrevolutionair in Nederland en ruim 200 wereldwijd. Ter vergelijking; 11 jaar geleden werkten er in binnen- en buitenland nog maar 60 mensen in totaal. In een beetje keuken kun je niet meer om een Quooker heen. Daar zag het lang niet naar uit overigens. Al in 1970 kwam Henri Peteri, toen werkzaam bij Unilever, op het idee. Hij woonde een presentatie bij van het destijds nieuwe idee om instant soep aan te lengen met water. Maar dan moet je nog steeds water koken, dacht Peteri. Als je nou eens kokend water uit een kraan kon krijgen...? Enfin, ruim 30 jaar lang sleutelde hij aan zijn vinding die uiteindelijk pas in 2000 echt doorbrak. Daarna ging het hard. The sky lijkt the limit al blijft Quooker haar roots als familiebedrijf trouw. Nuchter, eenvoudig en to the point. “Als wij in een nieuw land beginnen is dat altijd met een eigen country manager met een Quooker hart, die klein begint”, aldus Jonkman. De distributie gebeurt weliswaar in Rotterdam maar de fabriek en het hoofdkantoor van Quooker staan in Ridderkerk. “Maar er liggen al bouwplannen om over een paar jaar de beide vestigingen weer samen te voegen. Dat is echt een wens van de familie, om iedereen weer bij elkaar te hebben”, aldus Jonkman. Toeval of niet, op de dag dat we spreken met Jonkman, vertrekt het eerste transport dat Van Wijk voor Quooker verzorgt vanaf Rotterdam naar Oostenrijk. Inderdaad, daarmee is Quooker een nieuwe relatie voor de Giessenaren. Pieter en Ewout van Wijk zijn oud- studiegenoten van de Erasmusuniversiteit Rotterdam waar beiden een master supply chain behaalden. “Niet dat we elkaar sindsdien steeds spraken maar via LinkedIn bleven we in contact. Zo kwam ik op het idee Van Wijk uit te nodigen.” Een Quooker is een high end product. Ook de laatste schakel in de chain moet goed zijn. Als fabrikant wil je niet dat je kostbare waar verfomfaaid aankomt. “Natuurlijk is prijs belangrijk maar niet het allerbelangrijkste. Er zijn ook andere criteria waar wij zelfs meer waarde aan hechten dan die prijs. Op de eerste plaats moeten we een ‘klik’ hebben met onze supplier. Van Wijk is een zeer toegewijd familiebedrijf. Dat spreekt ons aan. Net als het feit dat ze zelf rijden, daarmee kunnen ze de kwaliteit beter borgen en het werkt directer. Tot slot moeten de data op orde zijn waarin duurzaamheid een grote rol speelt. Een Quooker is in de basis een waterbesparend product. Die selectie van onze leveranciers op minder CO-uitstoot zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden.”