Nyenrode onderzoek relatie corona en familiebedrijven
Door: prof. dr. Roberto Flören en dr. Marta Berent-Braun (Nyenrode Business Universiteit) en mr. Laura Bles-Temme en drs. Wilfred Castricum (RSM).
De 270.000 Nederlandse familiebedrijven worden, net als veel andere bedrijven, hard getroffen door de coronacrisis. De familiebedrijven verwachten een omzetverlies in april 2020 van gemiddeld 40% vergeleken met april 2019. Voorts verwacht nu al 22% van de vorig jaar winstgevende familiebedrijven verlies te maken over geheel 2020. Gemiddeld denken de familiebedrijven deze coronacrisis 10,3 maanden vol te houden, maar 12% van de familiebedrijven denkt dat zij het maximaal drie maanden volhouden. Uit eerder Nyenrode onderzoek tijdens de financiële crisis bleek echter dat familiebedrijven anders met een crisis omgaan dan andere bedrijven. Vandaar dat wij het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel hebben gevraagd naar hoe zij met de coronacrisis omgaan.
Uit het onderzoekspanel blijkt dat ondanks dat familiebedrijven snoeihard worden getroffen door de maatregelen rondom de coronacrisis, zij liever interen op het eigen vermogen dan hun personeel ontslaan. Bijna 60% van de familiebedrijven verwacht geen afname van het aantal werknemers vergeleken met dezelfde periode in 2019. Bij 36% van de familiebedrijven zullen tijdelijke contracten de komende tijd niet worden verlengd. In totaal verwachten de familiebedrijven dat de werkgelegenheid met 8,2% lager zal liggen dan in het tweede kwartaal van 2019. Bij het aanhouden van personeel in crisistijd komt de kracht van het langetermijnperspectief van familiebedrijven duidelijk naar voren. De familiebedrijven zijn veelal bereid om in te teren op het eigen vermogen (64%) en af te zien van dividenden (92%) omdat zij voorzien dat het na de coronacrisis weer beter zal gaan en dat zij het met moeite geworven personeel dan keihard nodig hebben. De directeuren van familiebedrijven zijn redelijk tevreden over het handelen van de overheid en de banken tijdens de coronacrisis. Slechts 22% van de directeuren van familiebedrijven is niet tevreden over de overheidsmaatregelen. Wel stelt 54% van de directeuren dat de Belastingdienst nu automatisch belastinguitstel moet verlenen in plaats van dat hiervoor een verzoek moet worden ingediend. Bovendien vindt 38% van de directeuren drie maanden een te korte periode voor het verlenen van belastinguitstel. De verwachting is dan ook dat veel ondernemers gebruik zullen maken van de mogelijkheid om het belastinguitstel nog eens met drie extra maanden te verlengen. De meeste familiebedrijven zijn wel optimistisch over de toekomst. Slechts 12% is somber over de toekomst van het familiebedrijf na de coronacrisis. Een aantal directeuren zal de crisistijd benutten voor innovaties en het aanpassen van het bedrijfsbeleid, terwijl voor een aantal van hen deze crisis ook aanleiding geeft voor reflectie waardoor zij in de toekomst hun bedrijf minder afhankelijk willen maken van henzelf. In de volgende hoofdstukken leest u de resultaten van het onderzoek.
Zie verder voor verdere details en grafieken onderstaande PDF