Kijkje in de keuken bij de familie Mandemakers
De grootste keukenfamilie van Nederland heet ongetwijfeld Mandemakers. Het is eigenlijk pas bijzonder als je in een keuken eet die niet bij Mandemakers vandaan komt. Hoe mooi die keukens ook zijn, je hebt die ruimte vooral nodig om in te eten. We vroegen Ben Mandemakers en zijn zonen Dennis (43) en Stefan (45) naar hun eigen eetgewoonten. Iedere dag haute cuisine? Dat valt mee. Ook aan de keukentafel blijken de Waalwijkers nuchtere Brabanders.
Zijn jullie zelf een beetje keukenprinsen?
Ben: “Nee, eerlijk gezegd kan ik niet koken.” Dennis: “Ik ook niet, al kook ik weleens in het weekend. Maar mijn vrouw is een echte keukenprinses. Een klassieker bij ons thuis is verse tagliatelle, spinazie, zalm en boursin. Ik hou erg van Italiaans. Maar een bord warme groentes met aardappelen en een stukje vlees vind ik ook heerlijk.” Stefan: “Ja, ik kook wel aardig eigenlijk. Het hoort ook bij dit werk. Ik hou ervan om te experimenteren, bijvoorbeeld met stomen of sous vide koken wat momenteel erg in trek is. Ik probeer veel, wat niet wil zeggen dat het altijd lukt overigens.” Is je gezin er dan ook nog blij mee? “Nou niet altijd…Eigenlijk vind ik alles wel lekker. Heel divers maar ik neig iets meer naar Aziatisch of Italiaans.”
Vlees, vis of vega?
Ben: “Ik ben dol of vis. Allerlei. Van zeetong tot een mosseltje. Fruits de Mer is ook lekker, maar het nadeel is dat je dan koud eten hebt. Dan liever een lekkere warme kreeft.” Dennis: ”Alles. Mijn vrouw eet graag vegetarisch en daardoor kan ik dat ook steeds meer waarderen. Vis lust ik ook graag; lekkerbekjes gaan er altijd wel in, net als een kabeljauw of sliptong. En het klinkt misschien wat simpel, maar een gehaktballetje…” Stefan valt broerlief bij: “Maar dan wél de gehaktbal van moeders daar kan geen gehaktbal tegenop.” Stefan: “Ik ben wel dol op vlees, maar eet het minder. Wij wisselen veel af. Zeker een keer per week en vaak genoeg twee of drie keer vegetarisch eten. Daarnaast twee keer vis. Vega neemt toe bij ons. Mijn
favoriete vis is nog steeds zeetong en als het over vlees gaat, nog steeds een runderhaasje. Al ben ik wel een Bourgondiër, dus dan met een bearnaisesaus er overheen. En als we stamppot eten dan het liefst van moeder Adje, die is echt het lekkerst. Anders hoef ik ‘m niet.” Trouwens, onze Dennis is dol op worstenbroodjes, ha ha.”
Uit eten is voor grootondernemer Ben Mandemakers aan de orde van de dag. “Maar als je het me zou vragen eet ik het liefst thuis. Lekker Hollandse pot. Met zijn allen thuis aan de keukentafel vind ik geweldig. Zo ben ik ook opgegroeid vroeger thuis bij mijn ouders. In de weekenden of op vrije dagen en met vakanties komt ons hele gezin bij elkaar. Dan geniet ik.”
De jongens herkennen dit wel en beamen in de weekenden, als er tijd en ruimte is, bij elkaar aan tafel te zitten. Met feestdagen is het ook pas echt feest als ze samen genieten van de maaltijd. En om dat woordje feest nog even kracht bij te zetten tovert Dennis zowaar een mooi gebotteld biertje tevoorschijn voorzien van origineel Mandemakers etiket. Proost!