Hoe voorkom je dat de kracht in jouw familiebedrijf omslaat in een valkuil?
Familiebedrijven zijn de kurk waar de Nederlandse economie op drijft, 70% van alle bedrijven is een familiebedrijf. Wij geloven in de kracht van bedrijfsfamilies die keihard werken, dag in en dag uit, aan de bouw van het bedrijf voor de generaties die nog komen. Er heerst vertrouwen, familieleden kennen elkaar door een door en zijn bereid een stap harder te zetten voor elkaar.
‘Achter elk sterk familiebedrijf staat een sterke familie’
Samenwerken met je familie is ontzettend mooi en krachtig en kan ook heel complex zijn. Dat hebben wij ervaren in het familiebedrijf van onze grootouders. Familie en bedrijf lopen continue door elkaar heen. Dat maakt het complex want de familie heeft andere belangen dan het bedrijf en dat kan botsen. Dit brengt altijd emoties met zich mee.
In familiebedrijven komt het familiesysteem regelmatig onder druk te staan. Dat leidt tot een intern gerichte focus en kan tot familieconflicten leiden.
De kracht in een familiebedrijf zoals hierboven genoemd, kan makkelijk omslaan in een valkuil. De valkuil is dat de onderlinge communicatie stagneert en zaken niet meer goed uitgesproken worden. Hoe voorkom je dit?
Emoties in de familierelatie
Emoties kunnen verbindend werken of een relatie juist verzwakken wanneer je deze emoties niet in goede banen leidt. En in een familiebedrijf gaat het niet zozeer om de vraag of er emoties zijn. Het gaat er meer om wanneer deze tot uiting komen en hoe?
De eigen emoties of die van de familie managen is heel lastig. Je zit vaak middenin die stroom emoties en kunt er niet meer neutraal naar kijken
Samenwerking kan harmonieus verlopen wanneer overleg goed wordt georganiseerd en er voldoende openheid is om zaken uit te spreken. Je hebt niet alleen de familieband, maar ook een zakelijke band. Daar hoort collegiaal gedrag bij: constructief overleg, duidelijkheid, elkaar serieus nemen en elkaar met respect behandelen.
Hoe voorkom je de valkuil?
De oplossing om uit de valkuil (van niet meer praten) te blijven is om op een goede manier met de emoties om te gaan, wanneer deze spelen.
Er zijn drie stappen om ze te managen:
- Bewustwording en inzicht in hoe jullie als familie in het bedrijf omgaan met emoties is de eerste stap. Pas wanneer je het patroon ziet, kun je het veranderen.
- De tweede stap is om je uit te spreken. Geef aan waar je last van hebt, waar je over twijfelt of waar je onzeker over bent. Doorbreek het patroon van er niet over praten. Het vergt lef om de ‘gevoelige’ onderwerpen bespreekbaar te maken. Vraag bijvoorbeeld: “Hoe kijk jij ernaar?” of “Hoe voelt dit voor jou?”
- Probeer je eens in de ander te verplaatsen door figuurlijk in de schoenen van de ander te gaan staan en dan te bedenken hoe dat voelt. Dit helpt om meer begrip en uiteindelijk respect te krijgen voor de emotionele belevingswereld van de ander.
Samengevat gaat het er om de emoties te uiten en te accepteren. Hierdoor voorkom je een emotionele ontploffing. Emoties liegen niet en geven belangrijke informatie. Neem dit serieus. Niemand is erbij gebaat dat de bom barst.
Begeleiding door een externe partij, die geen onderdeel is van het familiesysteem, zorgt ervoor dat zaken goed uitgesproken worden. Een neutrale blik is goed waard; voor de continuïteit van het bedrijf én de familieband. Dat gunnen we elke bedrijfsfamilie!