De mannen die het maken
Het hart van Aannemersbedrijf Gebr. Meijerink was en is nog steeds de timmerwerkplaats. Houtbewerking is de basis van dit bedrijf. Ook eigenlijk niet zo vreemd als je weet dat het bedrijf al eeuwenlang midden in de Twentse bossen staat.
Kozijnen, ramen, deuren, trappen, prefab dakkappellen en schuifpuien, alles waar ook maar een snufje hout aanzit komt van Meijerink zelf. We spraken met de mannen die iedere dag al dit moois mogen maken. Nestor van het viertal is Gerald Hogt (57) die al 32 jaar aan Meijerink is verbonden. Een ambachtsman pur sang. Het timmervak werd hem met de paplepel ingegeven. Vader Hendrik, ook timmerman bij Meijerink, nam Gerald al op jonge leeftijd mee naar de werkplaats. Het was voor hem dan ook nooit een vraag wat voor beroep hij later, wilde worden: timmerman natuurlijk! En om de traditie voort te zetten werkt Gerald’s zoon Bart (24) ook als timmerman bij Meijerink.
Vakmanschap in de Timmerwerkplaats
In Twente valt de appel blijkbaar nooit ver van de boom. Hoe makkelijk is dat nou voor Bart om onder het vaderlijk gezag te moeten werken? Bart: ”Dat valt wel mee hoor. Natuurlijk hebben we wel eens discussie over het werk, maar nooit ruzie. En ja, ik moet eerlijk zeggen, hij weet het vaak toch wel ietsje beter.” Net als vader Gerald werkt Bart in de timmerwerkplaats. Wie daar eens binnenloopt proeft gelijk de sfeer van het bedrijf: overal staan houten kozijnen en gevelelementen klaar, liggen er voorbewerkte stapels hout te wachten op verwerking en is de vloer bezaaid met krullen. De roldeur staat altijd omhoog de frisse boslucht in te ademen. Het fijnere werk, daar zijn Gerald en Bart toch het meest van gecharmeerd. Zoals restauratiewerk. Bart: “Of gebintwerk van grote eiken palen waar verbindingsgaten (pen-gat) in gemaakt moeten worden. Allemaal handwerk.”
Restauraties en Bijzonder Houtwerk
Gerald weet nog goed dat in zijn jonge jaren bijna alles met de hand moest. “Tegenwoordig werken we meer met machines. Onze werkplaats is up-to-date, we hebben ook diverse CNC-gestuurde machines en een kraanbaan. Dat gaat sneller en je lichaam houdt het langer vol. Dat moet ook wel want tegenwoordig moeten die jongens tot hun 67ste jaar doorwerken.”
In de kern van de zaak
Net als Bart is ook collega Tim Peterinck (26) als leerling bij Meijerink begonnen. Hij werkt buiten op de bouw waar hij met collega Marcel Bisschops kozijnen plaatst en leidinggeeft aan het hele bouwproces. “Bij Meijerink ben je als timmerman gelijk meewerkend uitvoerder. Dat maakt het werk ook zo leuk en veelzijdig. In overleg met de projectleider en de werkvoorbereiders zorg je dat de materialen en onderaannemers tijdig op de bouw aanwezig zijn. Soms heb je op een dag zoveel georganiseerd dat je ’s avonds denkt, “Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?” Als vriend van Rik kwam hij al op jonge leeftijd bij Meijerink binnen waar good old Gerald zijn leermeester werd. “Op school timmer je alles van tekeningen, die lijnen kloppen natuurlijk precies. Maar als je een huis moet restaureren lopen de lijnen nooit gelijk. Ze zijn in de loop der jaren lichtjes kromgetrokken. “Gewoon eromheen timmeren” heb ik van Gerald geleerd. Op het oog, niet van tekening want die rechte lijnen lopen juist in een bochtje.”
Werken op de Bouwplaats
Tim klaart zijn klussen samen met collega Marcel (42), een routinier die drie jaar geleden zijn bestaan als zzp’er inruilde voor een vaste baan bij Meijerink. “Ik had geen zin meer om steeds achter werk aan te moeten. Dat is niet mijn ding.” Wat wel zijn ding is, is ingewikkeld werk zoals er nu op tekening voor hem ligt. Marcel legt uit wat er namelijk moet gaan gebeuren met een luxueuze woning die nog maar tien jaar geleden is gebouwd door derden: “De eigenaar van die woning kwam bij ons met de klacht dat ze last hadden van diverse problemen. Toen we de kap analyseerden bleek dat de rieten dakbedekking al aan het rotten was en dat de constructie anders gemaakt was dan op de tekening door de architect was aangegeven. Even kort uitgelegd zeg maar. Dat is een drama natuurlijk, want de kap moet nu op veel onderdelen aangepast worden. Hartstikke zonde van zo’n mooi huis.” Marcel was gewend aan het werken bij hele grote aannemers. Dat had zo zijn voordelen en nadelen. “Wat ik op de grote bouw wel leuk vond is dat je in teams van pakweg tien man werkte. Dan trek je met verschillende mensen op. Aan de andere kant, hier werk ik in kleine teams, bijvoorbeeld met Tim, maar die leer je dan weer wel heel goed kennen. We hebben vaak aan een half woord al voldoende om te weten wat er op de bouw moet gebeuren.” ■