De korte lijnen van de Kort
Pascale de Kort (54) gaat er eens goed voor zitten. We spreken haar in augustus 2022 terwijl het blad over haar familiebedrijf eigenlijk al een jaar eerder gepubliceerd had moeten worden. Corona gooide roet in het eten.
Maar niet zoveel dat De Kort het toch voor elkaar wist te boksen om al haar vaste medewerkers (35 sts!) in vaste dienst te houden. Ondanks de bijna helemaal weggevallen omzet. Het bedrijf bestaat al sinds 1993, zo vertelt Pascale. “We hadden dus wat vet op de botten, daarom hebben we het overleefd.” Haar trots en streven naar continuïteit zijn typerend voor dit oer Brabantse bedrijf. De tijden zijn gelukkig weer veranderd. De omzet schiet weer omhoog en de telefoon staat roodgloeiend. “Dat de bruiloften na corona los zouden komen hadden we verwacht. Trouwen kun je uitstellen. Maar dat de bedrijfsfeesten zo massaal terug zouden komen heeft ons verrast. Iedereen is aan het inhalen. Ondernemers willen graag weer iets leuks doen met hun medewerkers nu dat weer kan.”
Pascale komt zelf niet uit een ondernemersnest, maar haar moeder werkte wel altijd als office manager op een accountantskantoor. En is op hoge leeftijd nog steeds actief met de cijfertjes. Veel cijfers en veel drive dus, eigenschappen die je Pascale ook wel kunt toedichten. Haar man Marcel de Kort komt uit een slagersfamilie. In 1993 maakte het echtpaar de stap om voor zichzelf te beginnen. In de avonduren, wat al gauw avonturen werden. Pascale werkte toen nog als directiesecretaresse. Marcel had zijn sporen al aardig verdiend in de slagerswereld. Met 5000 gulden eigen vermogen, krap genoeg voor een tweedehands aanhangwagen, begon het duo in de catering. Het begon met de befaamde Brabantse koffietafels, later gevolgd door vooral heel veel partycatering.
Niet alleen in Brabant maar door heel Nederland. In eerste instantie werkten Pascale en Marcel nog uit de slagerskeuken van Marcel zijn vader. In 1998 volgde de koop van een bedrijfspand met woonhuis in Rijen. Zo kon het jonge ondernemersduo de inmiddels geboren kinderen bij zich houden als ze werkten. In 2006 kochten ze het riante bedrijfspand waar ze nu gevestigd zijn aan de Ericssonweg in Rijen. “Toen we begonnen verwachtte ik dat we misschien ooit met twee man personeel zouden eindigen. Dat we nu 35 mensen op loonlijst hebben had ik nooit verwacht”, aldus Pascale. Het geheim van de Kort? Pascale: “Nou daar heb ik weleens onderzoek naar laten doen en de uitkomst was verrassend simpel: onze korte lijnen. Als er op een feest om drie uur een speciale fles wijn nodig is, staat Marcel er om drie uur. Al is het midden in de nacht.” De korte lijnen van De Kort dus, daar zit de kracht. Pascale legt ook uit dat Marcel zijn gevoel voor styling en netwerken veel geleverd heeft. ‘Dat zit in zijn bloed. Foodtrucks maken, zelf alles perfect aankleden. Marcel is een echte ondernemer. Dat heeft ons enorm geholpen. Hij kon in het begin van onze carrière een enorme bruiloft in opdracht krijgen, maar dan ook echt enorm. 2.0 zeg maar. Zonder blikken of blozen zei hij: “Kan ik doe ik”. En ik moet zeggen het liep ook als een speer, het was een sprookje en later hebben we daar nog heel veel opdrachten uit gehad. Dat zelfvertrouwen en die enorme toewijding heeft ons veel gebracht. Dat geef ik hem na, ha ha.” De appels vallen niet ver van de boom, want inmiddels is dochter Britt (23) in de voetsporen getreden van haar vader met een eigen weddingplanner bedrijf dat ze parttime uitoefent naast haar wedding-werk in het familiebedrijf. Ook haar zus Bo (26) werkt mee in het bedrijf in de keuken (patisserie). Haar man Joost Broeders (27) kwam al bij de familie vanaf zijn veertiende jaar en is nu verantwoordelijk voor personeel & organisatie. Britt haar vriend Jeremy tenslotte is als zzp’er bij bouw en opbouwklussen van de feesten betrokken.
Al die familiebanden in één bedrijf, gaat dat wel? In het artikel hierna komen we er uitgebreid op terug in een rondetafelgesprek met de nieuwe generatie. Of het ooit tot opvolging komt kunnen Marcel en Pascale nu nog niet zeggen. Wel hebben ze de coronatijd aangegrepen om het bedrijf zover te automatiseren en te herstructureren dat de organisatie panklaar staat en bijna niet meer van hen afhankelijk is. Pascale doet nog de cijfers en de personele planning. Waar Marcel vroeger vijf dagen in de week de baan op was op weg naar klanten is daar nog maar een dag van over. Nieuwe medewerkers hebben de rest van zijn taak overgenomen. Zo zien we een bedrijf vlakbij de oude vliegbasis van Rijen dat bijna 30 jaar na de eerste klapwieken ready is voor take-off.