Ambachtelijke keukens en interieurs van huis uit
Als je over slingerende landweggetjes door de landerijen van de Peel rijdt voel je de geschiedenis. Vroeger woonden hier de Peelwerkers, veenarbeiders die alleen door keihard werken het hoofd boven water wisten te houden.
In 1978 besloot de grondlegger Piet Mennen als meubelmaker om voor zichzelf te gaan werken. Meubels, kasten, tafels en natuurlijk keukens. Alles wat zijn ogen zagen konden zijn handen maken. Moeder Jo deed de administratie. Zoon Leon weet het allemaal nog goed. “De zaak was de rode draad van het gezin. Iedereen hielp mee.” De stap naar het zelfstandige ondernemerschap bleek voor Piet een stap in de goede richting. Het bedrijf groeide door naar een team van acht personen. Er kwam een showroom en geleidelijk kwamen de kinderen (Leon, Peter, Fanny en Susanne) in de zaak. Vader Piet is inmiddels al een paar jaar uit de zaak, maar hij belt nog elke dag en is zeer betrokken. Leon: “We zijn nooit gedwongen om in de zaak te gaan werken, wel gevraagd.” Fanny geeft aan: “We hebben ieder onze eigen taken. Wat we geleerd hebben van onze ouders? ‘Kan niet bestaat niet.’”
Vanaf de start eind jaren zeventig waren vooral eiken keukens in trek. De keuken evolueerde en werd steeds meer een volwassen meubelstuk. Luxer, dat ook. Van puur functioneel naar beleving, persoonlijkheid en comfort. De ambachtslieden wisten daar wel raad mee. Gewend als ze waren aan het werken met massief hout vonden de handgemaakte keukens gretig aftrek. Leon; “Op een gegeven moment rond 1996 konden we niet meer op tegen de merkkeukens die fabrieksmatig geproduceerd werden voor een veel scherpere prijs.” Het roer moest om. “We gingen investeren in machines en ons productieproces en de business to business markt verkennen.” De familie besloot om in 2006 naast de regionale keukenzaak Mennen Keukens een landelijke lijn op te zetten onder de merknaam ‘Mereno’. Er werd nog meer geïnvesteerd in de modernste machines en een groot gedeelte van het werk werd aangestuurd door computers waardoor het productieproces geoptimaliseerd werd, maar het ambachtelijke behouden bleef. Wat ook bleef was het maatwerk karakter van de keukens. Leon: ”Op deze manier konden we veel efficiënter keukens op maat produceren. “Fanny: ”Wij denken anders dan de meeste merken die een standaard maatvoering handhaven. Onze klant hoeft geen rekening te houden met onze maten.” Leon: “Staat er een muurtje, dan bouwen we daaromheen, moeten de kasten een frontbreedte krijgen van 46,8 cm, dan maken we die. Heb je een staal liggen van een bepaalde kleur, dan bootsen wij die na. Geen probleem.” De wending naar het eigen maatwerkmerk Mereno naast een showroom paste de Mennens als een warme jas. “Wij kunnen ons daardoor blijven concentreren op het productieproces en we volgen de trends snel op. We krijgen in onze eigen winkel input van onze klanten en hun wensen. Daardoor kunnen we snel schakelen en inspelen op de wensen en vraag van de klant.” Er zijn ruim twintig geselecteerde dealers die onze handgemaakte keukens en interieurs verkopen. “Wij zijn een exclusieve aanvulling voor hun assortiment. Voor particulieren die alles willen, behalve standaard.” Inmiddels werken ruim 50 medewerkers dag in dag uit aan de mooiste en meest exclusieve keukens en interieurs die in heel Nederland en ver daarbuiten staan te fonkelen. Eén van de bouwstenen van het succes is de vergaande automatisering waar Susanne jaren mee bezig is geweest. “Dat was het kantelpunt van ons succes”, aldus Fanny. Momenteel werken drie partners vol overgave mee in het bedrijf en ook de volgende generatie is werkzaam in het bedrijf. (Wie weet misschien wel de opvolgers.) Door zowel de familie als de rest van de werknemers van het bedrijf wordt er iedere dag met veel passie samengewerkt aan alle mooie projecten. Inmiddels staat de teller op acht nazaten van Piet Mennen. Dus dat wordt nog dringen op de familiefoto voor dit magazine…